In Memoriam Lawrence Ferlinghetti (1919 – 2021)

22 februari 2021

Op maandagavond 22 februari 2021, lokale datum - in Tokio is het dan al lang dinsdag, de dag waarop in dezelfde staat Tiger Woods zichzelf tegen een eveneens zeer lokale boom bijna te pletter zou rijden, misschien omdat hij dan pas het nieuws hoorde - werd er in het hiernamaals/de Hemel/de onderwereld/nirvana/de grote onzichtbare stad in de wolken etc. verheugd gereageerd op de komst van een zeer bijzondere en markante engel.

Ze hadden lang op hem moeten wachten. Sommigen hadden waarschijnlijk al de moed opgegeven, want Lawrence Ferlinghetti, beatdichter, beatheraut en beatuitgever overleed op de respectabele leeftijd van 101 jaar. Hij laat na één City Lights Bookstore, te bezoeken in SF, één City Lights Publishers en talloze boeken, van hemzelf en van anderen, die miljoenen mensen op talloze momenten in tijd en ruimte hebben verlicht, verlichten en zullen verlichten.

Wie zijn werk leest, zal hem herkennen als een erudiet schrijver die ervan hield om alles met een vrolijke knipoog te aanschouwen. Zijn bekendste boek is A Coney Island of the Mind (1958). Zijn bekendste wapenfeit is de uitgave van Howl (1956) van Allen Ginsberg. Wat zijn bekendste schilderij is, is onzeker, Poetry publiceerde er in 2012 een aantal: Paintings by Lawrence Ferlinghetti | Poetry Magazine (poetryfoundation.org). Zijn bekendste acteerprestatie moet haast wel de rol van predikant zijn in de film “The War Prayer” (2010) rondom het gelijknamige korte verhaal van Mark Twain, want in elke andere film speelde hij zichzelf.

Bedankt voor alles en rust zacht.