Jack Kerouac: Verzen, schetsen, haiku's & blues

Jack Kerouac was een van de schrijvers wiens werk ik verslond. 'On the Road' was een fantastisch boek over vriendschap en vrijheid. Onvoorstelbaar dat hij dat geschreven heeft terwijl hij bij moeder inwoonde, urenlang typend op een ijzeren typemachine. Ze moet gek van hem geworden zijn.

'The Subterraneans' was een ander boek waar ik veel mee had. Opeens leek mijn vriendengroepje ook op zo'n mysterieus, hip beatnikgroepje, nihilistisch rondhangend in koffiehuizen. Ik kocht oude jazzplaten van Charlie Parker, Duke Ellington en Billy Holiday. Toen ik 'Dharma Bums' las, was ik inmiddels bekend met de hoofdpersonen. Ze waren gemakkelijk te herkennen, ondanks de aliassen.

Dat kerouac ook poëzie schreef, is minder bekend. Vandaar dat ik voor uitgeverij Nadorst een selectie heb gemaakt uit zijn losse gedichten, zijn zogenaamde bluesgedichten, zijn boek met haiku’s en zijn prozaschetsen. Het merendeel ervan is postuum in het Engels gepubliceerd.

Als dichter bleek Jack Kerouac zich zelfs nog persoonlijker te uiten dan als schrijver. Hij schreef over wat hij om zich heen en voor zich zag: zijn vrienden, de jazzmuziek, maar ook de onvoorstelbare droefenis van het leven, voor hem het gevolg van zijn katholieke opvoeding, de boeddhistische opvatting dat al het leven lijden was, en een onuitwisbaar schuldgevoel door de dood van zijn jonggestorven oudere broer, Gerard.

Bij het vertalen heb ik ervoor gekozen om de leesbaarheid te behouden, omdat de 'flow' in Kerouacs schrijfstijl altijd zo belangrijk is. De bundel opent met een korte inleiding over Kerouac..

De Volkskrant noemde deze bundel: "de ideale kennismaking met zijn werk".

Je kunt haar bestellen via uitgeverij Nadorst: www.uitgeverijnadorst.nl