Lawrence Ferlinghetti: heraut van de beatgeneratie

De Amerikaanse beatgeneratie, een kleine groep invloedrijke schrijvers uit de jaren 50 van de vorige eeuw, heeft grote invloed uitgeoefend op het gedachtengoed van de counter culture in de jaren 60. Zo is de roman On the Road (1957) van Jack Kerouac (1922-1969) de inspiratiebron geweest voor het backpacken. Andere bekende leden zijn de dichter Allen Ginsberg (1926-1997) en de schrijver William S. Burroughs (1914-1997). Minder bekend is de cruciale rol die Lawrence Ferlinghetti (1919) heeft gespeeld bij de doorbraak van deze literaire groep.

Lees meer: Lawrence Ferlinghetti: heraut van de beatgeneratie

William S. Burroughs in New York

In 1943 nam de 18-jarige student Lucien Carr de inmiddels 29-jarige William Seward Burroughs, Bill voor vrienden, mee naar appartement nr. 421 aan de 118e straat west in New York. Daar woonden Edie Parker samen met huisgenote Joan Vollmer Adams. Edie Parker was de vriendin van Jack Kerouac en Bill wilde graag met hem kennismaken.

Lees meer: William S. Burroughs in New York

Inkt op de golven: Hart Crane (1899 - 1932)

 

Harold Hart Crane werd geboren op 21 juli 1899 in Garrettsville Ohio. Zijn familie stamt af van de pioniers die in huifkarren naar het westen trokken. De grootouders van Hart waren echter reeds gevestigde kleine ondernemers in het jonge Amerika. En ook zijn vader wist zich spoedig te ontwikkelen tot een succesvolle snoepfabrikant en snoephandelaar. Hart’s moeder was daarentegen het gevoelige type. Binnen het gezin familie trok de sensitieve Hart meer naar haar toe. In huiselijke conflicten koos hij vaak partij voor haar. Op zijn negende kwam hij bij zijn grootouders terecht, toen zijn moeder overspannen een sanatorium in vluchtte en zijn vader briesend naar Chicago vertrok.

Lees meer: Inkt op de golven: Hart Crane (1899 - 1932)

Fernando Pessoa: ongehoord alleen ver de kudde voor

 

'If Fernando Pessoa had never existed, Jorge Luis Borges might have had to invent him', aldus de Amerikaanse poëziecriticus John Hollander in zijn essay Quadrophenia, verschenen in het tijdschrift New Republic van 7 september 1987.

Lees meer: Fernando Pessoa: ongehoord alleen ver de kudde voor

'Lees maar: er staat niet wat er staat'

Voor het online magazine Meander schreef ik twaalf essays over poëzie. Elk essay gaat dieper in op een bepaald aspect van de poëzie. Zo is er een essay over de beeldspraak, over de witregel bij poëzie en over de poëzielezer. Als titel voor de reeks koos ik de beroemde dichtregel van Nijhoff. 

Lees meer: 'Lees maar: er staat niet wat er staat'