Allen Ginsberg: Howl (II)

II

Welke sfinx van cement en aluminium sloeg hen de schedels in en vrat hun breinen en verbeelding op?

Moloch! Eenzaamheid! Smerigheid! Lelijkheid! vuilnisbakken en ongenaakbare dollars! kinderen die het uitschreeuwen onder de trappen! Jongens die snikken in legers! Oude mannen die wenen in de parken!

Moloch! Moloch! Nachtmerrie van Moloch! Moloch de liefdeloze! Mentale Moloch! Moloch de zwaarmoedige rechter van de mens!

Moloch de onverklaarbare gevangenis! Moloch de gekruiste botten zielloze bajes en het Congres van verdriet! Moloch wiens gebouwen oordelen zijn! Moloch de immense steen van oorlog! Moloch de bedwelmde regeringen!

Moloch wiens geest louter machine is! Moloch wiens bloed stromend geld is! Moloch wiens vingers tien legers zijn! Moloch wiens borst een mensenetende dynamo is! Moloch wiens oor een rokende tombe is!

Moloch wiens ogen een duizendtal blinde ramen zijn! Moloch wiens wolkenkrabbers in de lange straten staan als eindeloze Jehova's! Moloch wiens fabrieken dromen en stikken in de mist! Moloch wiens schoorstenen en antennes de steden kronen!

Moloch wiens liefde eindeloze olie en steen is! Moloch wiens ziel elektriciteit en banken is! Moloch wiens armoede de geest van genie is! Moloch wiens noodlot een wolk geslachtloze waterstof is! Moloch die het verstand wordt genoemd!

Moloch waarin ik eenzaam zit! Moloch waarin ik over Engelen droom! Gestoord in Moloch! Pijpend in Moloch! Liefdeloos en manloos in Moloch!

Moloch die vroeg mijn ziel binnenkwam! Moloch waarin ik een bewustzijn ben zonder een lichaam! Moloch die mij uit mijn natuurlijke extase verschrikte! Moloch die ik achterlaat! Ontwaak in Moloch! Licht stromend uit de hemel!

Moloch! Moloch! Robotappartementen! onzichtbare buitenwijken! schrale rijkdommen! blind kapitaal! demonische industrieën! spookachtige naties! onverslaanbare gekkenhuizen! granieten lullen! monsterlijke bommen!

Ze braken zich de rug om Moloch naar de Hemel toe te tillen! Wegen, bomen, radio’s, massa’s! ze tilden de stad naar de Hemel toe die bestaat en overal om ons heen is!

Visioenen! voortekenen! hallucinaties! wonderen! extases! weg de Amerikaanse rivier af!

Dromen! vereringen! verlichtingen! religies! de hele bootlading gevoelige bullshit!

Doorbraken! over de rivier! gekken en kruisigingen! weg met de vloed mee! Hoogtepunten! Openbaringen! Wanhopen! Tien jaar aan dierengeschreeuw en zelfmoorden! Het verstand! Nieuwe liefdes! Waanzinnige generatie! neer op de rotsen van de tijd!

Waarlijk heilig gelach in de rivier! Ze zagen het allemaal! de wilde ogen! de heilige kreten! Ze zeiden vaarwel! Ze sprongen van het dak! naar de eenzaamheid! zwaaiend! met bloemen in de armen! Naar de rivier! de straten op!

 

San Francisco, 1955-1956